Bekkenpijn | Fysiotherapie Oldenoert Leek - Roden

Chronisch Bekkenpijn Syndroom is een veel voorkomend probleem. Maar het wordt vaak niet direct herkend. Dat heeft te maken met het feit dat er veel factoren een rol kunnen spelen. Het bekken, de bekkenbodemspieren, de buik, de lage rug, billen, liezen, bovenbenen en heupen. Het komt voor bij zowel vrouwen als mannen.

Beschrijving van chronische bekkenpijn 

Ondanks het feit dat er de laatste jaren steeds meer aandacht wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken, gevolgen en behandelingsmogelijkheden van chronische bekkenpijn syndroom weten we er nog lang niet alles van.

Het bekken is een ingewikkeld gebied. Naast spieren, banden en gewrichten (het bewegingsapparaat) bevinden zich in het bekken ook organen. Bij vrouwen liggen de blaas, eierstokken, baarmoeder en vagina in de onderbuik. Bij mannen de blaas, prostaat, teelballen en penis in de onderbuik.

Orgaan klachten beïnvloeden de functie van het bewegingsapparaat. Ook kunnen problemen in het bewegingsapparaat bijdragen aan het ontstaan van orgaanklachten.

In dit gebied bevinden zich naast de bekkenbodemspieren ook andere spieren (buikspieren, rugspieren, heupspieren en bilspieren). Al deze spieren beïnvloeden elkaar wederzijds, maar ook het werken van de organen. Wanneer de spieren niet op de goede manier gebruikt worden, kunnen ze overbelast worden en kan er pijn in de spieren ontstaan. Deze pijn kan leiden tot myofasciale triggerpoints; pijnpunten in een te gespannen spier. Er zijn inmiddels veel triggerpoints bekend en ook de uitstralende pijn die ze geven.

Het is duidelijk dat bij pijnklachten in het buik- en bekkengebied beide systemen goed onderzocht moeten worden.  De complexiteit van het gebied vraagt in veel gevallen om een multidisciplinaire benadering van de klacht.  Dat betekent dat meerdere zorgverleners (bijvoorbeeld uroloog, gynaecoloog, MDL-arts, psycholoog, bekkenfysiotherapeut) ieder vanuit hun eigen specifieke deskundigheid een bijdrage leveren aan het herstel van de klacht.

Fysiotherapie bij chronische bekkenpijn 

De bekkenfysiotherapeut is in veel gevallen de aangewezen persoon om samen oplossingen te vinden De bekkenfysiotherapeut zal de klachten uitgebreid inventariseren door zowel te vragen naar het bewegingsapparaat, de diverse orgaanfuncties en de bekkenbodemfunctie als ook de impact van de klachten op het dagelijks leven.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.

Telefonisch:             0594 518 444
Mail:                       Info@oldenoert.nl

 

Openingstijden:
Maandag: 8.00 tot 21.30 uur
Dinsdag: 7.30 tot 19.00 uur
Woensdag: 8.00 tot 18.00 uur
Donderdag: 8.00 tot 20.00 uur
Vrijdag: 7.30 tot 19.30 uur
Zondag 30 oktober Fysiotherapie Oldenoert heeft vanaf 1 november een ander EPD leverancier!

 

Wij zijn van EPD (elektronisch patiënten dossier) leverancier gewisseld. Om in de toekomst efficiënt te kunnen werken en om meer mogelijkheden te krijgen, zijn wij overgestapt op Spot On Medics. Het patiëntendossier voor de toekomst in de fysiotherapie.

U kunt een aantal veranderingen verwachten:

Indien uw e-mailadres geregistreerd is krijgt u automatisch een afspraakbevestiging per e-mail
Indien uw e-mailadres geregistreerd is en u heeft toestemming gegeven voor het ontvangen van oefeningen per e-mail dan is de nieuwe afzender: noreply@spotonmedics.nl
Bent u al onder behandeling dan kan u van uw therapeut een email krijgen met de vraag om vragenlijsten ten behoeve van de behandeling in te vullen. Let op dit geldt niet voor iedereen. Uw therapeut zal bepalen of het voor uw behandeling gewenst is.
Alle facturen van behandelingen na 1 november 2022  worden per email verzonden! De afzender is  dan noreply@spotonmedics.nl.

 

We hopen u voldoende geïnformeerd te hebben. Heeft u vragen? Uw behandelend therapeut is graag bereid om deze te beantwoorden.

 

Met vriendelijke groet,

 

Team Fysiotherapie Oldenoert

Lees meer »