map Oldenoert 51
9351 KV Leek
bel0594-518444
mailinfo@oldenoert.nl

Dry needling

Bij dry needling wordt een triggerpoint aangeprikt met een (acupunctuurnaaldje). Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode en leidt vaak tot een snelle vermindering van pijnklachten.
Er wordt uitsluitend in overleg en met uw toestemming overgegaan tot dry needling. Hiervoor dient u, voor het starten van deze behandelmethode een verklaring te ondertekenen. Door ondertekening geeft u aan dat u voldoende geïnformeerd bent en dat u toestemming geeft voor deze behandeling.
Dry needling is géén acupunctuur. Acupuncturisten hebben een andere opleiding, een andere zienswijze en streven andere behandeldoelen na.
Inmiddels wordt dry needling door de beroepsvereniging (KNGF) erkend als een fysiotherapeutische behandeling.

Betrouwbaarheid

Het is wetenschappelijk aangetoond dat dry needling leidt tot een snelle vermindering van de pijnklachten.

 

Wanneer

Dry needling kan gebruikt worden om een myofasciaal pijnsyndroom te behandelen.  Een myofasciaal pijnsyndroom is een regionaal pijnsyndroom waarbij er zogenaamde –triggerpoints (of contractieknopen)- aanwezig zijn in een strakke band in de spieren, die pijnklachten veroorzaken in het gebied rondom de triggerpoints of in een uitstralend gebied.

Hieronder kunnen allerlei  klachten vallen: bijvoorbeeld nekklachten, rugklachten, hoofdpijnklachten, arm- en beenklachten.  De triggerpoints kunnen verkortingen in de spieren veroorzaken en daardoor ook bewegingsbeperkingen.

De doelen van dry needling zijn:

  • het inactiveren van een actieve triggerpoints en daardoor afname van de pijnklachten
  • het ontspannen van de strakke band in de spier voor meerdere uren en dagen, waardoor rekkingen en massagehandgrepen mogelijk worden gemaakt
  • het bevestigen van de diagnose door afname of verdwijnen van de pijn of door verlichting van symptomen bij inklemming van een zenuw.

 

Dry needling wordt gedaan met een afgeronde acupunctuurnaald waardoor er aanzienlijk minder weefselbeschadiging ontstaat dan met een injectienaald, die wel 10 maal dikker is en een scherpe punt heeft.  Naast het inactiveren van de triggerpoints is het belangrijk om klachten-onderhoudende factoren (zoals een verkeerde houding, overbelasting, vitamine-tekorten, stress etc.) op te sporen en uit te schakelen.

 

Dry needling wordt afgeraden bij:

-             algehele malaise, koorts

-             gebrek aan pijnbeleving of juist abnormale pijnbeleving

-             acuut trauma met bloeduitstortingen

-             bloedstollingsstoornissen

-             ter plaatse van beschadigde of aangedane huis

-             lymfoedeem na borstkanker

-             eerste 3 maanden bij zwangerschap

-             gebruik van antistolling (relatief)

-             in de buurt van geplaatste prothesen zoals een nieuwe knie, heup of schouder

Openingstijden:
Maandag: 8.00 tot 21.30 uur
Dinsdag: 7.30 tot 19.00 uur
Woensdag: 8.00 tot 18.00 uur
Donderdag: 8.00 tot 20.00 uur
Vrijdag: 7.30 tot 19.30 uur
Maandag 23 maart Corona update: sluiting praktijk

Wij nemen onze verantwoordelijkheid in de corona-crisis en daarom is besloten om alle afspraken tot 6 april 2020 te laten vervallen!

In principe behandelen we geen patiënten op de praktijk of aan huis, bij uitzonderlijke spoedgevallen en bij spoedverwijzing door huisarts of specialist kan in overleg behandeling plaatsvinden. Dit zal dan ook zoveel mogelijk via beeldbellen plaatsvinden. Wij zijn erg tevreden over de afpraken die online verlopen. 

Voor advies en coaching zijn wij bereikbaar en kunt u ons bellen: 0594-518444

of mailen: info@oldenoert.nl

Wij betreuren het deze beslissing te moeten nemen maar het risico voor de therapeuten en patiënten is te groot. De maatregelen gelden tot 6 april 2020, voor vervolg maatregelen kunt u onze website raadplegen.

Wij hopen elkaar weer te zien in goede gezondheid en in een normale situatie.

Vriendelijke groet,

Ronald, Anke, Jarco, Maria, Renske, Floor en Lisa

 

 

 

 

Lees meer »