Dry needling bij fysiotherapie Oldenoert Leek

Bij dry needling wordt een triggerpoint aangeprikt met een (acupunctuurnaaldje). Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode en leidt vaak tot een snelle vermindering van pijnklachten.
Er wordt uitsluitend in overleg en met uw toestemming overgegaan tot dry needling. Hiervoor dient u, voor het starten van deze behandelmethode een verklaring te ondertekenen. Door ondertekening geeft u aan dat u voldoende geïnformeerd bent en dat u toestemming geeft voor deze behandeling.
Dry needling is géén acupunctuur. Acupuncturisten hebben een andere opleiding, een andere zienswijze en streven andere behandeldoelen na.
Inmiddels wordt dry needling door de beroepsvereniging (KNGF) erkend als een fysiotherapeutische behandeling.

Betrouwbaarheid

Het is wetenschappelijk aangetoond dat dry needling leidt tot een snelle vermindering van de pijnklachten.

Wanneer kan dry needling worden toegepast? 

Dry needling kan gebruikt worden om een myofasciaal pijnsyndroom te behandelen.  Een myofasciaal pijnsyndroom is een regionaal pijnsyndroom waarbij er zogenaamde –triggerpoints (of contractieknopen)- aanwezig zijn in een strakke band in de spieren, die pijnklachten veroorzaken in het gebied rondom de triggerpoints of in een uitstralend gebied.

Hieronder kunnen allerlei  klachten vallen: bijvoorbeeld nekklachten, rugklachten, hoofdpijnklachten, arm- en beenklachten.  De triggerpoints kunnen verkortingen in de spieren veroorzaken en daardoor ook bewegingsbeperkingen.

De doelen van dry needling zijn:

 • het inactiveren van een actieve triggerpoints en daardoor afname van de pijnklachten
 • het ontspannen van de strakke band in de spier voor meerdere uren en dagen, waardoor rekkingen en massagehandgrepen mogelijk worden gemaakt
 • het bevestigen van de diagnose door afname of verdwijnen van de pijn of door verlichting van symptomen bij inklemming van een zenuw.

Dry needling wordt gedaan met een afgeronde acupunctuurnaald waardoor er aanzienlijk minder weefselbeschadiging ontstaat dan met een injectienaald, die wel 10 maal dikker is en een scherpe punt heeft.  Naast het inactiveren van de triggerpoints is het belangrijk om klachten-onderhoudende factoren (zoals een verkeerde houding, overbelasting, vitamine-tekorten, stress etc.) op te sporen en uit te schakelen.

Dry needling wordt afgeraden bij:

 • algehele malaise, koorts
 • gebrek aan pijnbeleving of juist abnormale pijnbeleving
 • acuut trauma met bloeduitstortingen
 • bloedstollingsstoornissen
 • ter plaatse van beschadigde of aangedane huis
 • lymfoedeem na borstkanker
 • eerste 3 maanden bij zwangerschap      
 • gebruik van antistolling (relatief)  in de buurt van geplaatste prothesen zoals een nieuwe knie, heup of schouder
Openingstijden:
Maandag: 8.00 tot 21.30 uur
Dinsdag: 7.30 tot 19.00 uur
Woensdag: 8.00 tot 18.00 uur
Donderdag: 8.00 tot 20.00 uur
Vrijdag: 7.30 tot 19.30 uur
Nieuw bij fysiotherapie Oldenoert: Fysio Fitness Dinsdag 29 maart Nieuw bij fysiotherapie Oldenoert: Fysio Fitness

Wilt u vitaal blijven door verantwoord te bewegen of uw conditie te verbeteren? Dan is Fysio fitness wellicht iets voor u. Fysio fitness is voor iedereen toegankelijk. U hoeft hiervoor geen lichamelijke klachten te hebben of (ex)patiënt van ons te zijn.

Er wordt getraind op werkdagen overdag of 's avonds middels een abonnement. Na een intake wordt er een individueel oefenprogramma opgesteld dat rekening houdt met uw mogelijkheden en trainingsdoelstellingen. Uiteraard traint u onder begeleiding van een fysiotherapeut die erop toeziet dat u de oefeningen op de juiste manier uitvoert.

In de nieuwe oefenruimte zijn apparatuur en toestellen aanwezig gericht op het verbeteren conditie, kracht en coördinatie. Er wordt getraind in een kleinschalige trainingsruimte in een prettige sfeer. 

Lees meer »