Het bekken en de bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren bevinden zich onderin het bekken.

Ze vormen letterlijk de bodem van het bekken. Deze spiergroep geeft steun aan de lage buikorganen (blaas, urinebuis, baarmoeder, vagina en darmen).

De bekkenbodemspieren helpen de anus en plasbuis te openen en te sluiten en hebben een functie op het gebied van seksualiteit.

Ze dragen bij in het opvangen van buikdruk bijvoorbeeld bij hoesten, lachen, zwaar tillen en sporten en spelen een belangrijke rol in het opbouwen van stabiliteit van de lage rug en bekken.

Als de bekkenbodemspieren niet goed functioneren kan dit leiden tot klachten, bijvoorbeeld niet goed kunnen plassen, urineverlies, de ontlasting niet goed kunnen op houden of juist moeilijk kwijt kunnen of pijn bij vrijen.

Ook lage rug -/ bekkenpijn bijvoorbeeld tijdens zwangerschap kan een relatie hebben met de bekkenbodemspieren. Voor het handhaven van een goede houding en het bewegen is een goede samenwerking van de buik, rug en bekkenbodemspieren belangrijk.

Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken, veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet.

De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken en te voelen, zodat u veel klachten kunt verhelpen en voorkomen.

Mictie dagboek
Defacatiedagboek

Openingstijden:
Maandag: 8.00 tot 21.30 uur
Dinsdag: 7.30 tot 19.00 uur
Woensdag: 8.00 tot 18.00 uur
Donderdag: 8.00 tot 20.00 uur
Vrijdag: 7.30 tot 19.30 uur
Nieuw bij fysiotherapie Oldenoert: Fysio Fitness Dinsdag 29 maart Nieuw bij fysiotherapie Oldenoert: Fysio Fitness

Wilt u vitaal blijven door verantwoord te bewegen of uw conditie te verbeteren? Dan is Fysio fitness wellicht iets voor u. Fysio fitness is voor iedereen toegankelijk. U hoeft hiervoor geen lichamelijke klachten te hebben of (ex)patiënt van ons te zijn.

Er wordt getraind op werkdagen overdag of 's avonds middels een abonnement. Na een intake wordt er een individueel oefenprogramma opgesteld dat rekening houdt met uw mogelijkheden en trainingsdoelstellingen. Uiteraard traint u onder begeleiding van een fysiotherapeut die erop toeziet dat u de oefeningen op de juiste manier uitvoert.

In de nieuwe oefenruimte zijn apparatuur en toestellen aanwezig gericht op het verbeteren conditie, kracht en coördinatie. Er wordt getraind in een kleinschalige trainingsruimte in een prettige sfeer. 

Lees meer »