Het bekken en de bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren bevinden zich onderin het bekken.

Ze vormen letterlijk de bodem van het bekken. Deze spiergroep geeft steun aan de lage buikorganen (blaas, urinebuis, baarmoeder, vagina en darmen).

De bekkenbodemspieren helpen de anus en plasbuis te openen en te sluiten en hebben een functie op het gebied van seksualiteit.

Ze dragen bij in het opvangen van buikdruk bijvoorbeeld bij hoesten, lachen, zwaar tillen en sporten en spelen een belangrijke rol in het opbouwen van stabiliteit van de lage rug en bekken.

Als de bekkenbodemspieren niet goed functioneren kan dit leiden tot klachten, bijvoorbeeld niet goed kunnen plassen, urineverlies, de ontlasting niet goed kunnen op houden of juist moeilijk kwijt kunnen of pijn bij vrijen.

Ook lage rug -/ bekkenpijn bijvoorbeeld tijdens zwangerschap kan een relatie hebben met de bekkenbodemspieren. Voor het handhaven van een goede houding en het bewegen is een goede samenwerking van de buik, rug en bekkenbodemspieren belangrijk.

Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken, veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet.

De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken en te voelen, zodat u veel klachten kunt verhelpen en voorkomen.

Mictie dagboek
Defacatiedagboek

Openingstijden:
Maandag: 8.00 tot 21.30 uur
Dinsdag: 7.30 tot 19.00 uur
Woensdag: 8.00 tot 18.00 uur
Donderdag: 8.00 tot 20.00 uur
Vrijdag: 7.30 tot 19.30 uur
Maandag 14 december Update Corona 14-12-2020

Op sociale media verschijnen berichten dat fysiotherapie zou moeten sluiten ivm een nieuwe harde lockdown. Fysiotherapie is in tegenstelling tot een massage salon of een kapper geen contact beroep. Wij vallen onder zorg. Daarvoor gelden andere regels. 

Vooralsnog gaan alle behandelingen door. Mochten wij wel sluiten dan nemen wij contact met u op. 

 

Team fysiotherapie Oldenoert

Lees meer »