Valtraining| Fysiotherapie Oldenoert Leek - Roden 

Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen. Vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap zijn herkenbare situaties waarbij je kunt struikelen of uitglijden, met alle vervelende gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Per jaar belanden ongeveer 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

Het `Vallen Verleden Tijd`-programma is ontwikkeld het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Na het volgen van het programma is de kans op vallen en de valangst met de helft verminderd. Dit betekent dat mensen weer met plezier de deur uit gaan en beter kunnen omgaan met valgevaarlijke situaties.

Wat is valpreventie?

Valpreventie is leren voorkomen dat u valt en dat u weet hoe u moet vallen als het toch gebeurt.
Wij bieden u een valpreventie programma aan waarin u leert in welke situaties u valt en wat de oorzaak is dat u valt. Dit kan te maken hebben met een beperkte balans, onvoorzichtigheid, een verkeerde houding of te gehaast zijn.
Door middel van een training gericht op uw specifieke situatie leert u hoe u zich kunt bewegen zonder risico op vallen.

 
De inhoud van het programma ‘Vallen verleden tijd’

Na een korte intake met onder andere een balans- en looptest, volgt een programma van 10 lessen van 1,5 uur. De groep bestaat uit maximaal 10 personen en wordt begeleid door twee fysiotherapeuten.

De cursus bestaat uit drie onderdelen

Parcours
Het omgaan met veel verschillende obstakels uit het dagelijkse leven zoals losse stoeptegels of een schuine trottoirband, een gladde ondergrond, een opstapje om naar een hoge plank te reiken of juist bukken bij een diep kastje en het omgaan met dubbeltaken. 

Sport en spel
Met behulp van een sport en spelgedeelte oefenen we het veilig bewegen in een drukke omgeving, oversteken van een drukke weg, tussen veel bewegende mensen doorlopen zoals in een winkelcentrum, meerdere handelingen tegelijkertijd uitoefenen.

Valtraining

Op dikke matten begeleiden we zorgvuldig het oefenen van valtechnieken om beter neer te komen bij een daadwerkelijke val. Hierdoor wordt de valbeweging een automatisme en is de juiste valtechniek een feit.

Bij alle onderdelen staat veiligheid altijd voorop!

Voor wie is Vallen Verleden Tijd geschikt

• U bent bang om te vallen
• U struikelt of valt vaak zonder een duidelijke oorzaak.
• U durft niet meer alleen een wandeling te maken
• U bent bang om in een onbekende omgeving te bewegen.
• U merkt dat u tijdens het lopen minder stabiel bent.
• Angst ervoor zorgt dat u beweging of sociale activiteiten gaat vermijden

Om deel te kunnen nemen moet u in staat zijn om 10 minuten zonder loophulpmiddel(rollator of wandelstok) te lopen en mag er geen sprake zijn ernstige hartproblematiek of botontkalking

Kosten en vergoeding Vallen Verleden tijd

Omdat uit onderzoek is gebleken dat het valpreventieprogramma Vallen Verleden Tijd echt werkt, wordt dit voor u in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekering.

Aanmelden

Vallen Verleden Tijd – Start september 2022


Heeft u ook de neiging om te vallen, valt u of gaat u minder naar buiten omdat u bang bent om te vallen? Dan is deze cursus iets voor u. Voor meer informatie of aanmelding kunt u bellen of mailen.

Tel:      0594-518444

mail:    info@oldenoert.nl

Openingstijden:
Maandag: 8.00 tot 21.30 uur
Dinsdag: 7.30 tot 19.00 uur
Woensdag: 8.00 tot 18.00 uur
Donderdag: 8.00 tot 20.00 uur
Vrijdag: 7.30 tot 19.30 uur
Vrijdag 15 maart Aangepaste openingstijden 15 maart

In verband met een praktijkuitje zijn wij op 15 maart vanaf 15:00 uur gesloten. Op maandag staan we weer voor u klaar!

Fijn weekend.

Team Oldenoert 

Lees meer »